• Yazdır
  • Eposta

"YÖDAK ve Üniversite Rektörleri Özel Komite Toplantısı: Yükseköğretim 5 Yıllık Kalkınma Planı Taslağı Görüşüldü"

"YÖDAK ve Üniversite Rektörleri Özel Komite Toplantısı: Yükseköğretim 5 Yıllık Kalkınma Planı Taslağı Görüşüldü"

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı’nın insiyatifi ile Aralık 2023’te ayda bir kez gerçekleştirilmesi uygun görülen “REKTÖRLER İSTİŞARE TOPLANTISI” tüm KKTC Üniversitelerinin sorunlarının ortadan kalkmasına yönelik olacak toplantının amacı Üniversitelerde iletişim ve koordinasyonu artırmak, sorunlara çözüm üretmek olduğu ifade edildi.

Yükseköğretim 5 Yıllık Kalkınma Planı hakkında çalışma yapmak üzere Rektörler ve YÖDAK Başkan ve Üyelerinin katıldığı toplantılar 1 Aralık 2023’te yapılmaya başlandı. İlk toplantı Rauf Raif Denktaş Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştir. Toplantıda görüşülen konular arasında ilk önceliği 5 Yıllık Kalkınma Planı alarak konu ile ilgili çalışmalar yapmak üzere Yükseköğretim Özel Komitesi oluşturulmasına karar verildi.  Bu komiteye başkanlık eden Prof. Dr. Zafer Ağdelen ilk toplantısını Dünya Barış Üniversitesi ev sahipliğinde 5 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirdi. Komitenin hazırlamış olduğu ön rapor Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesinde düzenlenen ikinci Rektörler istişare toplantısında 8 Ocak 2024 tarihli toplantıda görüşüldü ve rektörlerin onayına sunuldu. Toplantıda, KKTC'nin lokomotifi olan yüksek öğretim alanının daha ileri seviyelere çıkarılması ve özellikle üniversitelerimizin karşı karşıya kaldığı sorunların çözümlenmesi için YÖDAK başkanlığında başta yüksek öğretimin öznesi olan üniversitelerimizin ve diğer paydaşların da katılımıyla yüksek öğretim beş yıllık kalkınma planının hazırlanması için ek bir aylık sürenin  verilmesi ve çıkan sonucun ÜAKK’da görüşülüp değerlendirilip onaylandıktan sonra, YÖDAK Başkanlığı tarafından Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü’ne gönderilmesi kararı alınmıştır. YÖDAK Başkanlığının talep ettiği ek süre Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü tarafından uygun bulunmuş ve konu ile ilgili 18 Ocak- 25 Ocak ve 29 Ocak olmak üzere YÖDAK’ta toplanarak YÖDAK Üyesi Prof. Dr. Zafer Ağdelen başkanlığında üç toplantı gerçekleştirilmiştir.

Bugün, Yükseköğretim Özel Komitesi, KKTC Bakanlar Kurulu tarafından 2019 yılında onaylanarak resmî gazetede yayınlanan “Yükseköğrenim Strateji Belgesi”ni temel alarak beş yıllık kalkınma planı taslak raporuna son şeklini vererek hazırlamış ve ÜAKK’da görüşülüp onaylanmak üzere komite başkanı tarafından YÖDAK Başkanlığına teslim edilmiştir.

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı, YÖDAK – Üniversiteler iş birliği, iletişim ve koordinasyonu ile yükseköğretime yön vermede önem taşıyan bu tür çalışmaların paydaşlarla birlikte gerçekleştirilerek devam edeceğini bidirmiştir.



Bize Ulaşın

Adres: 28 Kasım Sokak No:11 Köşklüçiftlik, Lefkoşa / KKTC

+90 (392) 228 43 46
+90 (392) 228 43 47
+90 (392) 228 23 48
+90 (392) 228 13 49

Email: yodak@gov.ct.tr