• Yazdır
  • Eposta

YÖDAK-YÖK İş birliğinde Yüksek Öğrenim Akademik Bilgi Sistemi oluşturuldu.

YÖDAK-YÖK İş birliğinde Yüksek Öğrenim Akademik Bilgi Sistemi oluşturuldu.

YÖDAK Başkanı Aykut Hocanın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ait olan Yüksek Öğrenim Akademik Bilgi Sisteminin oluşturulup, tamamlandığını açıkladı. Sistemin detaylarını Haber Kıbrıs’tan Bahadır Ayna ile paylaştı.

Ülkemizde özelikle sahte diploma olayı sonrası üniversitelerin denetim konusunda ciddi tartışmalar yaşanmıştı. Mart ayında Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanlığı’na Aykut Hocanın’ın getirilmesi sonrası, YÖDAK-YÖK iş birliğinde Yüksek Öğrenim Akademik Bilgi Sistemi’nin oluşturulması için ortaya bir irade kondu.

YÖDAK Başkanı Aykut Hocanın söz konusu sitemin tamamlandığını söyledi, sistemin detaylarını Haber Kıbrıs’a anlattı.

“Uluslararası öğrencilerin durumu sistem üzerinden takip edilebilecek”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ait olan sistemin hem denetim hem de verilerin tek bir sistem üzerinden kontrol edilebileceğini anlatan Aykut Hocanın, ülkemizde yükseköğrenimde aktif bir şekilde eğitim gören tüm öğrencilerin bilgilerinin sisteme eklendiğini söyledi.

Hocanın, YÖKSİS sistemine 5 yıl geriye dönük olarak 130 bin mezun öğrencinin bilgilerinin de kaydedildiğini belirtti aynı zamanda sistemde akademisyenlerin detaylı bilgilerinin de olduğunun altını çizdi.

Hocanın, ülkemize okumak için gelen uluslararası öğrencilerin kabul belgelerinin sistem üzerinden verileceğini ayrıca takip ve izlenmelerine de katkı sağlayacağını kaydetti.

Hocanın söz konusu sistemde hem uluslararası öğrencilerin hem Türkiye’den gelen öğrencilerin hem de KKTC’deki öğrencilerin bilgilerin olduğunu kaydetti.

“Sistem etkin denetim sağlayacak”

YÖKSİS sisteminde Kuzey Kıbrıs’ta öğretim gören öğrencilerin bilgilerinin olmasının denetim bakımından önemine dikkat çeken Aykut Hocanın “Yüksek öğrenimde yaşanan sorunların bir daha yaşanmaması için söz konusu sistem etkin denetim imkânı sağlayacak” dedi.

Aynı zamanda sistem sayesinde planlama, istatistiki, veriler, veri analizi ve ileriye dönük planlamaların yapılabileceğinin altını çizen Hocanın, sistemin KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin akreditasyonu bakımında da önemli olduğunu vurguladı.

Haber Kıbrıs Özel 30/08/2024. Bahadır AYNA 11:01



Bize Ulaşın

Adres: 28 Kasım Sokak No:11 Köşklüçiftlik, Lefkoşa / KKTC

+90 (392) 228 43 46
+90 (392) 228 43 47
+90 (392) 228 23 48
+90 (392) 228 13 49

Email: yodak@gov.ct.tr